Huippuvuorten jäätiköt ovat laajoja ja jatkuvasti muuttuvia. Huippuvuorista noin 60 prosenttia on jäätiköiden peitossa, ja ne voivat olla haastavia kulkea erityisesti alueilla, joissa jäätikkö valuu mereen. Suurin osa jäätiköistä on melko loivapiirteisiä, mutta niiden paksuus vaihtelee, ja railot voivat olla syviä ja vaikeasti havaittavia. Toisaalta olemme liikkeellä talvella, jolloin jäätiköiden päällä on paljon lunta ja monien railojen yli on tukeva lumisilta.
Retkikuntamme liikkuu Huippuvuorilla pääosin hiihtäen ja jäätiköt ovat olennainen osa matkaa. Erityisesti Newtontoppenilla, joka on Huippuvuorten korkein huippu (1713 m), köysistön käyttö on todennäköistä. Myös hiihtoreitin varrella on laajoja jäätiköitä, joilla saattaa olla railoja, joten retkikunta noudattaa tarkkaa jäätikkösuunnitelmaa varmistaakseen turvallisen etenemisen.
Jäätiköillä liikkumisessa noudatetaan selkeitä turvallisuusperiaatteita, joilla vähennetään railoon putoamisen riskiä ja mahdollistetaan nopea pelastus, jos onnettomuus tapahtuu.
Köysistössä liikkuminen: Jäätikkövastaava päättää, milloin retkikunta siirtyy köysistöön. Jos alueella on railoriski, liikkuminen tapahtuu aina köysistössä. Tyypillisesti kuuden hengen ryhmälle tarvitaan kaksi 50–60 metrin köyttä, sillä ahkiot vievät paljon tilaa köydestä.
Pysähtyminen ja varmistus: Mikäli joku putoaa railoon, hänen luisunsa pysäytetään heti jäähakkujen, sauvojen tai suksien avulla. Pudonneesta seuraava rakentaa tämän jälkeen ankkurin ja varmistaa tilanteen ennen varsinaisen pelastuksen aloittamista.
Yhteydenpito ja tilannearvio: Putoamistilanteessa ensimmäinen toimenpide on ottaa kontakti railoon pudonneeseen ja arvioida hänen tilansa. Samalla muu ryhmä siirtyy sondatulle alueelle tai kiinnittyy ankkuriin varmistaakseen oman turvallisuutensa.
Retkikuntamme saattaa joutua hiihtämään köysistössä myös ahkioiden kanssa. Tämä lisää liikkumisen haastavuutta, sillä ahkion paino voi vaikuttaa putoamistilanteessa ja vaikeuttaa pysäytystä. Lisäksi tällöin kädessä ovat sauvat jäähakun sijaan, mikä hankaloittaa pysäyttämistä.
Köysistössä liikuttaessa ahkion perä kiinnitetään köysistöön prusik-lenkillä. Tämä estää ahkion putoamisen railoon tippujan niskaan.
On tärkeää, että railopelastuksen perustoimet ovat selkeät ja harjoitellut. Pelastustoimenpiteet etenevät seuraavassa järjestyksessä:
Retkikunnalla on mukana erityinen railopelastusvälineistö, joka mahdollistaa peruspelastustoimenpiteiden toteuttamisen:
Kaikkien jäätikölle suuntaavien on hyvä perehtyä railopelastuksen perusperiaatteisiin opiskelemalla jäätikkökurssilla vuoristo-oppaan alaisuudessa. Hyödyllistä tietoa modernista railopelastuksesta löytyy osoitteesta:
Modern Crevasse Rescue Techniques.
Jäätiköllä liikkuminen vaatii tarkkaa suunnittelua, oikeaa varustautumista ja ryhmän tiivistä yhteistyötä. Ennakointi ja oikeat toimintamallit auttavat varmistamaan turvallisen retken jäätiköllä!