Arktinen Taival, Huippuvuoret 2026 -logo
9.3.2025
44 minuuttia

Jäätiköllä liikkuminen – retkikunnan turvallisuussuunnitelma

Huippuvuorten jäätiköt ovat laajoja ja jatkuvasti muuttuvia. Huippuvuorista noin 60 prosenttia on jäätiköiden peitossa, ja ne voivat olla haastavia kulkea erityisesti alueilla, joissa jäätikkö valuu mereen. Suurin osa jäätiköistä on melko loivapiirteisiä, mutta niiden paksuus vaihtelee, ja railot voivat olla syviä ja vaikeasti havaittavia. Toisaalta olemme liikkeellä talvella, jolloin jäätiköiden päällä on paljon lunta ja monien railojen yli on tukeva lumisilta.

Retkikuntamme liikkuu Huippuvuorilla pääosin hiihtäen ja jäätiköt ovat olennainen osa matkaa. Erityisesti Newtontoppenilla, joka on Huippuvuorten korkein huippu (1713 m), köysistön käyttö on todennäköistä. Myös hiihtoreitin varrella on laajoja jäätiköitä, joilla saattaa olla railoja, joten retkikunta noudattaa tarkkaa jäätikkösuunnitelmaa varmistaakseen turvallisen etenemisen.

Perusperiaatteet jäätiköllä liikkumiseen

Jäätiköillä liikkumisessa noudatetaan selkeitä turvallisuusperiaatteita, joilla vähennetään railoon putoamisen riskiä ja mahdollistetaan nopea pelastus, jos onnettomuus tapahtuu.

Köysistössä liikkuminen: Jäätikkövastaava päättää, milloin retkikunta siirtyy köysistöön. Jos alueella on railoriski, liikkuminen tapahtuu aina köysistössä. Tyypillisesti kuuden hengen ryhmälle tarvitaan kaksi 50–60 metrin köyttä, sillä ahkiot vievät paljon tilaa köydestä.

Pysähtyminen ja varmistus: Mikäli joku putoaa railoon, hänen luisunsa pysäytetään heti jäähakkujen, sauvojen tai suksien avulla. Pudonneesta seuraava rakentaa tämän jälkeen ankkurin ja varmistaa tilanteen ennen varsinaisen pelastuksen aloittamista.

Yhteydenpito ja tilannearvio: Putoamistilanteessa ensimmäinen toimenpide on ottaa kontakti railoon pudonneeseen ja arvioida hänen tilansa. Samalla muu ryhmä siirtyy sondatulle alueelle tai kiinnittyy ankkuriin varmistaakseen oman turvallisuutensa.

Retkikuntamme saattaa joutua hiihtämään köysistössä myös ahkioiden kanssa. Tämä lisää liikkumisen haastavuutta, sillä ahkion paino voi vaikuttaa putoamistilanteessa ja vaikeuttaa pysäytystä. Lisäksi tällöin kädessä ovat sauvat jäähakun sijaan, mikä hankaloittaa pysäyttämistä.

Köysistössä liikuttaessa ahkion perä kiinnitetään köysistöön prusik-lenkillä. Tämä estää ahkion putoamisen railoon tippujan niskaan.

Railopelastuksen toimintamalli

On tärkeää, että railopelastuksen perustoimet ovat selkeät ja harjoitellut. Pelastustoimenpiteet etenevät seuraavassa järjestyksessä:

  1. Painon siirto ankkurille – Pudonneen henkilön paino siirretään ankkurille prusik-solmulla. Railon reuna pehmustetaan esimerkiksi ylösalaisin käännetyllä ahkiolla estämään köyden leikkautuminen lumen sisään.
  2. Ensimmäinen pelastuskeino: Team Haul – Pudonnut vedetään ylös puhtaasti lihasvoimalla koko ryhmän yhteistyöllä. Tämä on nopein ja yksinkertaisin tapa, mutta vaatii riittävästi voimaa ja useampia vetäjiä.
  3. Toinen pelastuskeino: Drop-C-talja – Jos vetäminen ei onnistu pelkällä voimalla, käytetään yksinkertaista 2:1 taljaa, joka helpottaa nostamista. Tässä hyödynnetään toisen köysistön köyttä pelastusköydeksi.
  4. Kolmas pelastuskeino: Tajuton uhri – Jos pudonnut on tajuton, voidaan yllä tehty talja  liu’uttaa alas käyttämällä Tiblocia. Mikäli tämä ei onnistu, rakennetaan Z-talja alkuperäiseen köyteen.
  5. Neljäs pelastuskeino: Railoon laskeutuminen – Jos uhri ei ole muuten pelastettavissa, yksi ryhmän jäsenistä laskeutuu köyden varassa railoon. Hänen tehtävänsä on antaa ensiapua ja irrottaa mahdollisesti jumiutunut henkilö tai varusteet.

Retkikunnan railopelastusvälineistö

Retkikunnalla on mukana erityinen railopelastusvälineistö, joka mahdollistaa peruspelastustoimenpiteiden toteuttamisen:

  • Prusiklenkit – Käytetään painon siirtämiseen ankkurille ja kiipeämiseen köyttä pitkin.
  • Slingit – Monikäyttöinen varuste ankkurien rakentamiseen ja henkilöiden kiinnittämiseen varmistuksiin.
  • Lukkosulkurenkaat – Mahdollistaa nopean ja turvallisen köyden kiinnityksen eri tilanteissa.
  • Jääruuvit – Käytetään ankkuripisteiden rakentamiseen jos jäätikkö on paljas lumesta.
  • Microtraxion – Köysitarraimen ja taljarullan yhdistelmä, jota voidaan käyttää taljajärjestelmässä vähentämään nostamiseen tarvittavaa voimaa.
  • Tibloc – Kevyt ja kompakti mekaaninen tarrain, jota voidaan käyttää esimerkiksi Z-taljan rakentamisessa tai kiipeämiseen köyttä pitkin.
  • Taljarulla – Vähentää kitkaa taljajärjestelmässä ja tekee nostamisesta tehokkaampaa.

Lisätietoa railopelastuksesta

Kaikkien jäätikölle suuntaavien on hyvä perehtyä railopelastuksen perusperiaatteisiin opiskelemalla jäätikkökurssilla vuoristo-oppaan alaisuudessa. Hyödyllistä tietoa modernista railopelastuksesta löytyy osoitteesta:

Modern Crevasse Rescue Techniques.

Jäätiköllä liikkuminen vaatii tarkkaa suunnittelua, oikeaa varustautumista ja ryhmän tiivistä yhteistyötä. Ennakointi ja oikeat toimintamallit auttavat varmistamaan turvallisen retken jäätiköllä!