”Cotton kills” on englanninkielinen sanonta, johon törmäsin aikoinaan bushcraft-skenessä. Tällä viitataan siihen, että talvella retkeiltäessä puuvilla on niin huono aluskerrasto, että se voidaan nähdä jopa vaarallisena. Puuvilla imee kosteutta itseensä eikä siirrä sitä eteenpäin seuraaviin kerroksiin. Lopulta, kun kosteus alkaa haihtua hien kastelemasta puuvilla-aluspaidasta, tapahtuu aineen olomuodon muutos nesteestä höyryksi lähellä retkeilijän kehoa. Tässä prosessissa höyrystyminen sitoo huomattavan määrän energiaa ympäristöstä. Kun nesteen haihtuminen tapahtuu lähellä ihoa, tämä energia otetaan ihon pinnalta lämpöenergiana, mikä johtaa kehon lämpötilan laskemiseen ja retkeilijän jäähtymiseen.
Kerrospukeutuminen on vähänkään kokeneemmalle retkeilijälle tuttu asia. Yksi hyvin toteutetun kerrospukeutumisen hienouksista on se, että aluskerrasto siirtää kosteutta tehokkaasti kohti ulompia kerroksia. Tällöin haihtuminen lopulta tapahtuu kauempana ihosta, mikä vähentää jäähdyttävää vaikutusta.
Olen vuosien mittaan testannut erilaisia aluskerrastoja niin lyhyemmillä retkillä kuin pitkillä erämaavaelluksilla. Kaikissa vaatteissa on yleensä jokin hyvä ja huono puoli, riippuen siitä onko tarkastelussa painotettava atribuutti lämmöneristävyys, nopea kuivuminen, hinta, paino, ympäristöjalanjälki tai joku muu. Olisi insinööriluonteeni vastaista sanoa jonkin olevan absoluuttisesti parempi kuin toinen – asioita voi aina vain tarkastella jostain valitusta perspektiivistä.
Ohuet ja melko ihonmyötäiset urheilupaidat ovat olleet usein miellyttäviä, sillä ne siirtävät kosteuden eteenpäin ja kuivuvat todella nopeasti hikoilun jälkeen. Niiden ilmeinen haittapuoli on kuitenkin voimakas haju. Lisäksi niiden lämmöneristyskyky on olematon, eli ne eivät tuo kerrastona retkeilijälle kovin merkittävää lisälämpöä. Merinovilla-aluspaidat ovat monesti etenkin kesällä mukavia. Ne tuntuvat hyvältä eivätkä ala haisemaan kovin nopeasti. Pitkilläkin kesävaelluksilla olen toisinaan pessyt merinovillaisen aluspaidan kainalot varovasti vesistössä, mikä on yleensä riittänyt pitämään hajut lähes poissa. Talvella merinovilla kuitenkin paljastaa heikkoutensa: kun hikoilee kunnolla ja aluskerrasto kastuu, se kuivuu hyvin hitaasti. Vaikka merinovilla säilyttää märkyydestään huolimatta melko hyvin eristävyytensä, märkä aluskerrasto on silti ongelmallinen.
Helmikuussa 2025 matkalla Lappiin pysähdyin Kärsämäellä ja ostin testattavakseni somessa hehkutetun Svala of Finlandin Airbase-aluskerraston. Odotin tuotteelta erittäin kevyttä painoa, verkkorakenteen tuomaa hyvää lämmönsäätelykykyä sekä teknisen materiaalin hopeaionisoinnin lupaamia hajua ehkäiseviä ominaisuuksia. Olin kuitenkin skeptinen muutaman asian suhteen:
Ensimmäinen lyhyt testi Hammastunturin erämaaretkellä oli lupaava, mutta ei vielä riittänyt perusteelliseen arviointiin.
Maaliskuussa 2025 minä, Samuli Raappana ja Tommi Ulmanen olimme matkalla Sarekiin seitsemän päivän hiihtovaellukselle. Pysähdyimme jälleen Kärsämäellä, josta ostin mukaan myös Svalan Polartec Powerstretch -välikerrastopaidan Ankarien Avotunturien varustesuosituksen perusteella.
Käytin seuraavat seitsemän vuorokautta yötä päivää Svalan Airbase-aluskerrastoa, sekä suurimman osan ajasta myös Powerstretch-välikerrospaitaa. Jo reissun aikana koin löytäneeni vihdoin pitkän etsinnän jälkeen täydelliset tuotteet kerrospukeutumiseen. Tiesin jo tässä vaiheessa, että tulisin käyttämään näitä tuotteita myös vuoden päästä Huippuvuorten hiihtovaelluksella.
Kunhan päällä oli tuulenpitävä kerros tai kuoritakki, verkkorakenteinen aluspaita toi yllättävän paljon lisälämpöä. Silti hikoilun jälkeen olin taas nopeasti kuiva. Olo oli sekä liikkeellä että tauoilla tasaisesti mukava. Viikon käytön jälkeen paidan hajutaso oli korkeintaan merinovilla-aluspaidan tasolla.
Olin omasta aloitteestani ostanut tuotteet testiin omalla rahallani, enkä ollut julkisesti missään tuonut esille testaavani tuotteita parhaillaan. Täysin yllättäen sain uskomattomalta tuntuvan yhteydenoton: Svalan markkinointi oli huomannut retkikuntamme treenaavan Huippuvuorille ja ilmaisi kiinnostuksensa retkikuntamme tukemiseen. Pian järjestetyn palaverin päätteeksi olin erittäin tyytyväinen, kun pääsimme sopimukseen yhteistyöstä ja sponsoroinnista Svalan kanssa. Saimme retkikuntamme yhteistyökumppaniksi kotimaisen yrityksen, jonka Suomessa valmistettuja tuotteita olisin joka tapauksessa tullut käyttämään Huippuvuorilla!
Suuret kiitokset Svalalle siitä, että päätitte lähteä yhteistyökumppaniksemme!